Mehiläisvahakynttilät

Valmistamme neljää erilaista mehiläisvahakynttilää. Olkipesä on 3cm leveä ja 4,5cm korkea ja sen paloaika on 3-4 tuntia. Pesän pinnalla on kohokuviona kaksi mehiläistä. Kruunukynttilä kierrepinnalla on n. 18cm korkea ja sen paloaika on 3-4 tuntia. Se sopii esim. Iittalan Festivo-kynttilänjalkaan. 6cm leveästä kenno-sylinterikynttilästä on kaksi eri korkeutta: 16cm korkean kynttilän paloaika on n. 30 tuntia ja 11cm korkean 20 tuntia.

Mehiläisvaha

Mehiläisvaha on mehiläisten vaharauhasissaan tuottamaa ainetta, jota mehiläiset käyttävät pääasiassa mehiläiskennojen rakentamiseen. Mehiläisille annetaan tavallisesti vahapohjuke, johon on valssattu kennoston malli valmiiksi. Mehiläiset rakentavat pohjukkeeseen kennoston, jota käytetään tarpeen mukaan joko toukkien kasvattamiseen tai hunajan ja siitepölyn (pergan) säilömiseen.
Mehiläiset tarvitsevat 5-7 kiloa hunajaa yhden vahakilon tuottamiseen. Mehiläisvaha koostuu yli 300 eri aineesta ja sen hunajainen tuoksu kostuu lähes 50 eri aromiaineesta.

Vahan väri

Mehiläisen tuottama mehiläisvaha on lähes väritöntä. Vahaan tarttuu väriä mm. hunajasta ja siitepölystä, joiden väri vaihtelee suurestikin riippuen siitä, mistä kasvista ne on kerätty. Mehiläisvahan väri vaihtelee vaaleankeltaisesta tummahkoon ruskeankeltaiseen, jopa oranssin punaiseen. Kun suurempia vahaeriä sulatetaan ja puhdistetaan kerralla, väri tasaantuu tavallisesti lähelle keltaista.
Mehiläisvahaa voidaan myös värjätä kynttiläväreillä, mutta valmistamamme kynttilät ovat kaikki värjäämättömiä ja puhdasta mehiläisvahaa.

Kynttilöiden ominaisuuksia

Mehiläisvaha palaa pitkään ja tasaisesti. Ne saattavat valuttaa vähän, varsinkin jos eivät ole suorassa tai niitä poltetaan vetoisassa paikassa. Jos mehiläisvahaan on jäänyt puhdistamisesta huolimatta roskia, se saattaa rätistä palaessaan.
Mehiläisvahasta tulee taipuisaa noin 30 asteen lämmössä, joten kynttilöitä ei kannata polttaa lämpimässä paikassa, esim. puuhellan vieressä.
Vahakynttilän pinnalle saattaa ilmestyä valkoista kerrosta. Se on vahahärmää, joka ei vaikuta vahan ominaisuuksiin tai sen laatuun. Vahahärmää kerääntyy vahan pinnalle sitä nopeammin, mitä alhaisemmassa lämpötilassa vaha säilytetään. Vahahärmän voi poistaa kynttilän pinnalta pyyhkimällä sitä pehmeällä pyyhkeellä. Lue lisää mehiläisvahakynttilöiden poltto-ohjeista.